Маслена помпа

Започнете с избор на автомобил

1
2
3
 
 
 

Всички марки с авточасти от категория Маслена помпа.

Категория маслена помпа е налична само за следните марки
Маслена помпа за Ford usa
Маслена помпа за Mg
Маслена помпа за Vauxhall

Какво е маслена помпа и за какво служи?

Маслената помпа е устройство, което се използва в двигателите на автомобили и други моторни превозни средства. Тя е отговорна за подаването на масло към различните части на двигателя, където то е необходимо за смазване и охлаждане.

Маслената помпа обикновено е разположена в долната част на двигателя и е задвижвана от коляновия вал. Тя включва ротор и картер, който съдържа маслото. Роторът има прорези, които позволяват на маслото да бъде извлечено от картера и да бъде подавано към различните части на двигателя. Маслената помпа също така може да има филтър, който задържа примесите в маслото и ги предотвратява да достигнат до двигателя.

Ролята на маслената помпа е да поддържа правилното ниво на маслото в двигателя и да го разпределя по различните части, където то е необходимо. Това включва смазване на движещите се части на двигателя, като буталата, валовете и лагерите, за да се намали триенето между тях.

Маслена помпа цена

Цената на маслената помпа може да варира значително в зависимост от марката, модела и годината на автомобила, както и от това дали частта е нова или рециклирана.

За по-стари автомобили, маслените помпи могат да бъдат по-евтини, докато за по-нови модели може да се изисква по-висока цена за оригинални маслени помпи.

Цената на нова маслена помпа за автомобил може да варира от около 50 до 300 лева или повече, в зависимост от марката на автомобила и качеството на частта. Рециклираните маслени помпи могат да бъдат по-евтини, но е важно да се уверите, че са в добро състояние и подходящи за вашата марка и модел автомобил.

Освен цената на самата част, трябва да се има предвид и разходите за монтаж на маслената помпа, които могат да се различават в зависимост от работата на механика и от региона, където се намирате.

Важно е да изберете качествени авточасти, като маслена помпа, за да предотвратите бъдещи проблеми с автомобила и да гарантирате безопасността на себе си и пътниците в автомобила.

Маслена помпа от t-auto.bg

Маслената помпа засмуква маслото от масления картер и го прекарва през маслените магистрали на двигателя, така че основните части на двигателя да бъдат смазвани и охлаждани. Това маслено покритие спира контакта между металите, който би причинил износване, повреда, или намалява триенето при работа. Помпата за масло обикновено е монтирана в картера и се върти от разпределителен вал или да бъде разположена в предната част на двигателя и да се задвижва от коляновия вал.

Една обикновена маслена помпа има задвижващи зъбни колела, които са затворени вътре в корпуса. Регулиращ клапан контролира налягането на маслото в двигателя. Помпата за масло взема маслото от резервоара чрез щуцер, който обикновено е закрепен към помпата или към блока. Цедка в началото на тръбата филтрира едрите частици, които биха могли да причинят повреда на помпата. Изходът на маслената помпата отива към масления филтър, където маслото циркулира през двигателя за по-нататъшно пречистване.

Въпреки че маслените помпи обикновено са устойчиви и здрави, все пак се препоръчва вашата маслена помпа да бъде заменена или поне прегледана при реконструкцията на двигателя. След като помпата за масло бъде разглобена, прегледайте корпуса и зъбните колела за вдлъбнатини, винтове или друг вид повреди.

Разстоянието между зъбните колела, както и разстоянието между зъбните колела и корпуса, трябва да се провери за съответствие с техническите характеристики. Уверете се, че клапанът за освобождаване на налягането на маслото функционира правилно. За някои маслени помпи има налични комплекти за възстановяване, които съдържат нови зъбни колела, пружини за освобождаване на налягането и необходимите уплътнения. Тръбата за събиране и цедката трябва да се почистят много внимателно, за да се уверите, че маслото може да тече безпрепятствено.

Видове маслени помпи

Съществуват различни видове маслени помпа. При вариантите с директно задвижване маслената помпа е разположена около коляновия вал, а задвижващата предавка е прикрепена към крайната част на коляновия вал. При тези, задвижвани с верига, помпата е разположена в близост до коляновия вал и се задвижва от комплект зъбни колела или комплект верига и зъбни колела.

От съществено значение е да се направи оценка на състоянието на зъбните колела или веригата и зъбните колела и да се сменят, ако е необходимо. При помпи, монтирани в картера, трябва да се провери дали вала, който задвижва маслената помпа не е повреден, особено за закръгляне в стените на шестоъгъния накрайник във всеки край на вала, който прави връзка с разпределителя и маслената помпа.

Датчиците за налягането на маслото и синализиращите устройства са свързани с маслените магистрали на двигателя и са подложени на въздействието на налягането на маслото в двигателя. Ако налягането на маслото спадне под предварително зададеното ниво, се активира светлинен превключвател на арматурното табло, който предупреждава водача, че налягането на маслото е твърде ниско. Изпращащото устройство е свързано с манометър, за да покаже размера на налягането на маслото.

Обикновено налягането на маслото е най-малкото, когато двигателят е в режим на празен ход, но трябва да се усилва с увеличаване на оборотите на двигателя. Налягането на маслото за даден двигател ще бъде различно, затова е най-добре да се обърнете към ръководството за обслужване на автомобила, за да определите подходящите спецификации за вашия двигател.

Нашият онлайн магазин предлага отлична селекция на маслени помпи на високо оценени марки - всички на конкурентни цени. Бъдете сигурни, че когато купувате маслена помпа за вашия автомобил, нашите служители ще проверят дали сте направили правилния избор.

Спестяваш 92 лв. Product

Спестяваш 24 лв. Product

Спестяваш 92 лв. Product

Спестяваш 73 лв. Product

Спестяваш 55 лв. Product

Спестяваш 81 лв. Product

Спестяваш 93 лв. Product

Спестяваш 69 лв. Product

Спестяваш 71 лв. Product

Спестяваш 208 лв. Product

Спестяваш 131 лв. Product

Спестяваш 137 лв. Product

Спестяваш 165 лв. Product

Спестяваш 101 лв. Product

Спестяваш 108 лв. Product

Спестяваш 40 лв. Product

Спестяваш 30 лв. Product

Спестяваш 152 лв. Product

Спестяваш 111 лв. Product

Спестяваш 165 лв. Product

Спестяваш 12 лв. Product

Спестяваш 12 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 10 лв. Product

Спестяваш 14 лв. Product

Спестяваш 15 лв. Product

Спестяваш 103 лв. Product

Спестяваш 14 лв. Product

Спестяваш 15 лв. Product

Спестяваш 24 лв. Product

Спестяваш 96 лв. Product

Спестяваш 97 лв. Product

Спестяваш 107 лв. Product

Спестяваш 186 лв. Product

Спестяваш 82 лв. Product

Спестяваш 91 лв. Product

Спестяваш 84 лв. Product

Спестяваш 99 лв. Product

Спестяваш 138 лв. Product

Спестяваш 25 лв. Product

Спестяваш 24 лв. Product

Спестяваш 11 лв. Product

Спестяваш 32 лв. Product

Спестяваш 12 лв. Product

Спестяваш 15 лв. Product

Спестяваш 21 лв. Product

Спестяваш 22 лв. Product

Спестяваш 39 лв. Product

Спестяваш 96 лв. Product

Спестяваш 15 лв. Product

Спестяваш 25 лв. Product

Меню 0 лв.
Нагоре