Какво се гледа при покупка на кола втора ръка?

Вашата задача като купувач е да намерите кола с минимален брой важни недостатъци, които за вас лично имат значение. Съсредоточете се върху най-важното. Ние подбрахме няколко важни признака, по които можете да определите дали колата, която харесвате, е в добро състояние.

Автомобилът не е участвал в ПТП

Автомобилите, които са се сблъсквали с други коли, стълбове или препятствия, веднага попадат в черния списък: те не могат да бъдат в добро състояние. Не се знае кога, на какъв пробег и как точно ще се прояви стълкновение. Чести са случаите, когато дори след компетентно и висококачествено възстановяване в сертифицирани сервизни центрове, автомобилите след инцидент не се държат както трябва: геометрията е нарушена, детайлите са изместени, нарушава се също и потокът на техническите течности и т.н.

 

 

Важно е да можете да разграничите случайния сблъсък с бордюр в двора по време на неправилно паркиране и наистина разрушителното ПТП. От „срещата“ с дворното препятствие едва ли е възможно да се получат значителни щети. Тогава, дори и след удар в задръстване, проблемите могат да започнат: например маслената пръчка няма да може да се извади или скъпата броня ще е счупена.

 

Как да проверим? За да разберете дали е имало каквито и да е аварии в избраната от Вас кола, проверете историята на превозното средство по VIN или регистрационния номер. От информацията на avtocod.ru ще разберете колко пъти автомобилът е попадал в ПТП, дали има неплатени глоби, ограничения при регистрацията и други проблеми. Да кажем, че “Мерцедес”, който 15 пъти е участвал в инциденти и има куп други проблеми, очевидно не е подходящ за покупка:

Колата се обслужва от дилъра или в сертифицирани сервизи

Този пункт не гарантира перфектно състояние, но шансът автомобилът да не е обслужен от пиян механик или невеж гаражен майстор, увеличава шансовете за успех. Не всички неофициални сервизи са еднакво опасни, но не можете да проверите репутацията на частния майстор, при който продавача обслужва автомобила. Затова се доверявайте само на официални станции - дилъри или специализирани в определена марка сервизи.

 

Малко вероятно е обаче да намерите много автомобили, които винаги са обслужвани от надеждни сервизи. Консумативите, крушките и филтрите често се сменят от бюджетни майстори. Попитайте собственика къде и как я обслужва, на какъв пробег последно е сменял работните течности и продукти на кои фирми е използвал.

 

Как да проверим. Поискайте сервизната книжка. Ако колата е била обслужвана от официални лица, това ще бъде отбелязано в нея. Ако обаче подобни данни липсват, не трябва да вярвате на думите на продавача.

Двигателят на автомобила работи изправно

Вслушайте се в работата на най-скъпия детайл на автомобила. Моторът трябва да работи равномерно. Не забравяйте, че лекото повишаване на оборотите на не загрелия автомобил - това е нормално. Но ако оборотите „скачат“, двигателя чука или „кашля“, а стрелката на оборотомера скача от нулевата зона към червеното и обратно, по-добре се сбогувайте с продавача и отидете да проверите следващата кола.

 

В зависимост от машината, цената за ремонт на двигателя може да струва от 80 хиляди рубли до няколко милиона. За да избегнете скъпите ремонти, преди покупка внимателно проверете двигателя. Информирайте се колко често е сменяно маслото, колко литра трябва да се доливат между смените. Погледнете цвета на ауспуха - той не трябва да е черен или сив.

 

Как да проверя. Само емпирично разчитайте на познанията си за работата на мотора. Ако нямате познания, консултирайте се с независим сервизен център или тесни специалисти.

Автомобилът е имал малко собственици

В идеалния случай, автомобилът е имал само един собственик и оторизирания търговец, който е продал колата на първия собственик - вашият продавач. В този случай, историята на автомобила обещава да бъде прозрачна: той може да изясни всички подробности относно ремонтите, авариите, повредите, естеството на автомобила и замяната.

 

Колкото повече са собствениците, толкова по-тъмна е историята. С всеки нов собственик разбирането, което получавате за колата, се губи, особено ако всеки собственик изкривява пробега.

 

Ако собственикът не е бил един, обърнете внимание колко време всеки от тях е притежавал колата. Ако срокът на владение е дълъг, това е добър знак. Никой от тях не е искал да се отърве от колата възможно най-скоро.

 

Как да проверя. За разбирането на броя на собствениците, ще ви помогне онлайн проверката на историята на автомобила.

   

Този Volkswagen Passat за 20 години и 7 месеца експлоатация, както показват данните, е сменил 42 собственици! Затова, познайте какво му се е случило. Докладът показва също колко време собствениците са използвали автомобила, а това отново ще повлияе върху решението за покупка. Ако погледнем срока на последното владение на Volkswagen Passat от това, което е показано по-долу, картинката става някак тъжна.

 

Купуването на добър употребяван автомобил е лесно, ако знаете на какво да обръщате внимание. Четете ни и разберете всички тайни и лайфхакове за закупуване на употребявани автомобили. Съхранете тази статия във фаворитите си и я препрочитайте, когато планирате оглед на автомобил.

Може да харесате още

Блог Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре