Как се сменят накладки

Накладките представляват триещата част в дисковите спирачки, както при автомобилите, така и при мотоциклетите и дори колелата. Като всеки елемент, работещ в триещ режим, те в даден момент се изхабяват и трябва да се сменят с нови. Как да разберем кога е настъпил този момент и как да извършим подбора и смяната, ще разберем още сега в следващите редове.

 

Как да разберем дали накладките са за смяна

Спирачният апарат най-общо казано представлява мрежа от пълни със специална течност маркучи. При натискане на педала, върху течността се предизвиква налягане, задействащо буталата на системата, прибутвайки накладките в дисковете, които при въртенето си създават силно триене. За да е по-ефективно спирането, се използва специално феродово покритие, което след известно време на употреба се износва и ефектът от спирачките започва постепенно да намалява. 

Точно след колко време ще се случи това, не може да се каже със сигурност, защото има различни влияещи фактори, но средно при градски условия на шофиране, подмяната се случва на всеки 30 000 км. Ако обаче карате по дълги маршрути и не се налага толкова често да натискате спирачката, показателят може да се удължи и на 60 000 км. пробег. 

 

Какви обаче са симптомите? 

  • постепенното влошаване на спирането и удължаването на спирачния път;

  • чуване на неприятен скърцащ звук при триенето на метал в метал, когато спирачката бъде натисната;

  • занасянето на колата на ляво и дясно при спиране;

  • светване на светлинен индикатор върху арматурното табло (ако автомобилът има съответната опция).

 

Експертите съветват, дисковете да се сменят заедно с накладките, без значение дали последните са сменени наскоро или не.

 

Комплекти за смяна

Днес на пазара се предлагат специални комплекти от нужните инструменти, за по-лесната и бърза смяна. Те се предлагат в подходящо куфарче, във вътрешността на което се намира съответния праг, лъч и пръстени. Такъв комплект ще откриете дори и в нашия магазин, а за да направите правилния избор, свържете се с консултантите ни и те чрез допълнителна информация ще Ви съдействат.

 

Смяната протича в следните стъпки:

  1. вдигнете колата на крик и отстранете съответното колело.

  2. извадете старите накладки, като предварително напръскайте болтовете с WD-40 и след 10 мин пристъпете към развиването им.

  3. Поставете новите елементи.

  4. Не използвайте първите няколко пъти рязко спирачките, така че да се извърши нужното нагаждане между отделните компоненти.

 

Избор на накладки

Изборът става по съответната марка и модел на автомобила, но може да попаднете на различни марки, предлагащи свои собствени продукти за съответната кола. Препоръчваме Ви да не пестите от качеството на спирачките, така че насочете се към по-скъпите части. Такива можете да получите и при нас онлайн в t-auto.bg така че разгледайте дори още сега.

Може да харесате още

Блог Меню 0 лв.
Нагоре