Какво е активно окачване

За тези, за които комфорта по време на пътуване с кола е най-важен, те би трябвало да се насочат към закупуване на автомобил с активно окачване. Какво представлява то и как работи, отделните видове и кое от тях да изберем, нека видим заедно.

 

Каква е ролята на окачването за автомобила

Връзката между колелата и купето на колата се осъществява именно от подобен гъвкав механизъм. Предназначението му е да поема излишните вибрации, докато превозното средство пътува и съответно да осигури меко или твърдо возене. Тази конструкция още поддържа стабилността на автомобила при завои и при по-екстремните ситуации.

Думата “активно” всъщност означава, че тази конструкция може самостоятелно да променя твърдостта си, благодарение на използваните специални амортисьори. Те от своя страна подлежат и на ръчно регулиране на демпфериращата им способност. Трябва особено да се внимава или да се възползвате от услугите на специализиран сервиз при нужда от смяна, защото процесът е прецизен и изискващ задълбочени познания.

 

Видове

  • въздушно - в този случай, степента на твърдост адаптивно се регулира от въздушни възглавници и се използва в по-високия клас луксозни автомобили;

  • пневматично - в неговото устройство влизат компоненти, като датчик, измерващ нивото на купето, ресивър във вид на балон, предназначен за съхранение на компресиран въздух и въздушните камери. Използва се в два случая, а именно за повишаване нивото на комфорт или при прекалено натоварване на превозното средство;

  • спортно - тъй като автомобилът, който се експлоатира в спортни състезания трябва да е изключително устойчив на резките завой, неговото окачване е значително по-твърдо. То също е изградено на база специални амортисьори.

 

Кое окачване е по-добро

От прочетеното до тук, вероятно вече си давате отговора на този въпрос, а именно, че вида на окачващия механизъм зависи от желанието ни за краен резултат. Ако желаем да получим повишен комфорт при ежедневните си пътувания, то със сигурност трябва да заложим на въздушното или пневматично окачване, но ако сме ангажирани в автомобилни спортни състезания, то със сигурност трябва да заложим на спортния вариант.

Ако се нуждаете от висококачествени и надеждни авточасти, то не се колебайте да ни посетите онлайн или във физически магазин, където наши колеги експерти в областта ще Ви обслужат и ще отговорят на всичките Ви запитвания. Ние работим само с надеждни марки производители, осигуряваме нужните гаранции за качество и сме готови да съдействаме при нужда. Очакваме Ви!

Може да харесате още

Блог Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре