Съединител

Започнете с избор на автомобил

1
2
3
 
 
 

Всички категории с авточасти и други.

Съединителят изпълнява важна функция в автомобила, позволяваща на водача правилно да управлява превозното средство. Каква е ролята му и неговото предназначение? Кога се сменя и как максимално да удължим живота му? На всички тези интересни и често задавани въпроси ще отговорим в настоящата ни статия, така че да започваме.

 

КАКВА Е РАБОТАТА НА СЪЕДИНИТЕЛЯ?

Той служи за краткотрайното отделяне на трансмисията от двигателя и плавното им свързване обратно. Това е необходимо за да е възможно превключването на отделните предавки в скоростната кутия и повторното й плавно свързване. Той също предпазва частите на трансмисията от претоварване. При неравномерното въртене на коляновия вал се получават трептения, за чието отстраняване се грижи специален амортисьор или демпфер.

 

Всички елементи на механизма са затворени в корпус, който е прикрепен към картера, а действието му се изразява в предаване на въртящия момент от маховика към задвижващия вал на трансмисията при натискане и плавното отпускане на педала. Последната пък предава силата на въртенето от двигателя към задвижващите превозното средство колела, позволявайки контролираното регулиране на тяхното въртене.

НА КОЛКО КИЛОМЕТРА СЕ СМЕНЯ?

Моментът за смяна може да настъпи според стила на шофиране и при различни други условия. Принципно, средното време за експлоатация е от 60 хил. до 100 хил. километра. Симптомите са различни, но повечето се изразяват във форсирането на двигателя или прибоксуване при ускоряване. Когато изпитвате затруднения при превключване или невъзможност за ускоряване, а само форсиране до високи обороти, също е признак за износване.

КАК ДА НАМАЛИМ МАКСИМАЛНО ТЕМПА НА ИЗНОСВАНЕ?

Ето няколко препоръки за максималното удължаване на експлоатационния период:

  • Започвайте движението винаги от първа предавка - повечето шофьори знаят това, но често тръгват от 2-ра, вместо от 1-ва;

  • Ускорявайте единствено при изпреварване - към днешна дата се срещат много хора с агресивен стил на шофиране;

  • Спирайки на светофар, поставяйте на неутрална - има много авто-водачи, държащи педала натиснат докато изчакват, което не е добре;

  • Ако се движите на ниски обороти, не превключвайте на висока предавка, защото износвате самия диск.

 

Защо да поръчате от t-Auto?

Защото се грижим стоките в онлайн магазина да са оригинални и висококачествени, работейки само с проверени доставчици. На следващо място, предлагаме голямо многообразие на разновидности, за да обхванем по-широк спектър от клиенти и брандове автомобили, а цените ни са възможно най-достъпните в бранша. При трудности в избора или друго, свържете се с нас.

Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре