Маховик

Започнете с избор на автомобил

1
2
3
 
 
 

Всички категории с авточасти и други.

Когато оборотите на двигателя и по-точно на коляновия вал са големи, се наблюдава генерирането на определена кинетична енергия, която маховикът всъщност акумулира, създавайки равномерност във въртенето. Какво е неговото устройство и предназначение, ще разберем в поредния ни материал.

 

УСТРОЙСТВО

Представлява метален диск с диаметър приблизително 30-40 см с назъбен страничен венец. С помощта на зъбците си, той се зацепва в стартера и завърта двигателя, при запалване на автомобила. Той е съставен от два корпуса, единият от които се намира върху коляновия вал, а втория е в контакт с работната повърхност на диска на съединителя. Свързаността между двата се осъществява чрез два лагера (аксиален и радиален), можещи свободно да се движат, в зависимост от работата помежду им.

 

В средната част на детайла се намира още т.н. демпферираща система, състояща се от пружини, поемащи излишните вибрационни колебания по време на работа. Тъй като тук има движещи се компоненти, те разбира се са смазани с подходящата смазка, позволяваща удължаване на техния живот.

ФУНКЦИИ

Поради участието му в няколко системи едновременно, той изпълнява не една, а цели три важни функции наведнъж. Ето ги и тях:

  1. Маховикът изглажда колебанията от работата на мотора, поемайки вибрациите, когато буталото остава в горна мъртва точка, като по този начин осигурява по-голям КПД.

  2. Част е от съединителя и изпълнява ролята на задвижващ диск, предаващ въртящия момент от мотора към трансмисията, осигурявайки задвижването на превозното средство.

  3. Въртящият момент се предава към маховика от редуктора на стартера, в резултат на което се извършва завъртането на коляновият вал и стартиране на двигателя.

 

Защо да вземете онлайн от t-Auto?

Защото магазинът ни е изключително богато зареден, така че човек да открие в него точно компонентите за неговата марка и модел автомобил. Да успее лесно да си ги поръча на евтини цени, използвайки иновативния и изключително интуитивен интерфейс, чиято структура няма да позволи да направите грешен избор. Това се постига, чрез преминаване на стъпков процес по избор, като през всеки Вие посочвате определени показатели, позволяващи на системата да разбере какво търсите и тя да Ви го предложи.

 

В случай обаче, че изпитвате затруднения, имате достъп до експерти от екипа ни, готови през работни дни да съдействат в покупките и избора, ако не се справяте самостоятелно. Те са готови да предложат професионални съвети, както и готови решения на отделни проблеми, така че възползвайте се.

Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре