Въздушен филтър

Започнете с избор на автомобил

1
2
3
 
 
 

Всички категории с авточасти и други.

Много от неопитните шофьори не обръщат голямо внимание на въздушния филтър, смятайки, че той не е толкова значителна част и че няма какво толкова много да се случи. Това всъщност не е точно така и ако той е замърсен, може да повреди целия двигател и да се наложи да правите основен ремонт, което не е никак евтино. Нека заедно разберем симптомите на запушване, как да извършим почистването и подмяната.

 

СИМПТОМИ ЗА ЗАПУШЕН ВЪЗДУШЕН ФИЛТЪР

 

Както знаем, във въздуха се носят всякакви микрочастици и замърсители, които постъпвайки в двигателя, могат да окажат силно негативен ефект върху неговата работа. И ето тук идва ролята на въздушния филтър. Той ги задържа в себе си, преди да са повредили автомобила Ви. Ако обаче пречистващият елемент е силно замърсен, той вече става неефективен и дори започва да вреди. За това трябва да следим неговото състояние и при необходимост да го сменим. Ето няколко симптома на запушване:

  • Увеличаване на разхода - недостатъчно постъпилия въздух в горящата камера не позволява създаването на правилното изгаряне и разхода на гориво се увеличава;

  • Понижена мощност - недостатъчно постъпилия през филтърния елемент въздух създава допълнително съпротивление за двигателя и неговата нормална работа, което води до намалена мощност и по-бавно набиране на скорост;

  • Трудно запалване - ниското ниво на кислорода не позволява възпламеняването на горивната смес и нейното запалване е затруднено;

  • Повишено ниво на въглероден диоксид в изгорелите газове - вследствие на недоброто изгаряне на горивната смес.

 

Моделът с най-ниско въздушно съпротивление е спортният, защото в подобен автомобил се изисква значително по-голямо количество въздух, в сравнение с обикновените аналози. Тук тези симптоми са значително по-осезаеми.

 

ПОЧИСТВАНЕ

Искаме да уточним, че с почистването на въздушния филтър, Вие всъщност удължавате живота му с около 10-15%, но все пак след време ще трябва да го подмените. Разбира се, като за начало трябва да свалите аксесоара и при първия етап следва да го изтупате внимателно върху твърда повърхност, което ще предизвика изпадането на част от замърсяването. След това, вземете мека суха четка и го изчеткайте, за да изпадне още мръсотия.

На последния етап от почистването, използвайте прахосмукачка, с която да отстраните по-фино всичката прах.

 

КАК СЕ СМЕНЯ

В смяната няма нищо сложно и тя може да се извърши и самостоятелно. Сред инструментите за това, вероятно ще са Ви необходими гаечен ключ с нужния размер или права или кръстата отвертка. Филтърът се намира под капака на автомобила, но местоположението му в различните модели може да се различава, така че за по-сигурно, проверете в ръководството на автомобила Ви. Обикновено, той е разположен в пластмасов корпус с гофриран въздуховод.

 

Отвъртете капака, ако е с винтове, а има вероятност и да е захванат с щипки, които просто с пръст да откопчаете. Отворете капака, извадете стария филтър и поставете новия. Сложете капака обратно и сте готови. Препоръчително е преди поставянето на новия пречистващ елемент, да отстраните натрупалата се прах в корпуса.

 

Защо да поръчате онлайн от t-auto.bg

Защото в нашия онлайн магазин предлагаме доста голяма гама от разновидности за множество от разпространените в страната ни модели и марки автомобили на значително достъпни цени. Ако се нуждаете от съдействие при избора или при затруднения с пазаруването, свържете се с нашите специалисти.

Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре