Аксиален лагер

Започнете с избор на автомобил

1
2
3
 
 
 

Всички категории с авточасти и други.

Съединителят на автомобила е важен компонент, позволяващ превключване в движение на предавките и плавното увеличаване на скоростта. Една важна част от този механизъм е т.н. аксиален лагер или наричан още изключващ. Какво представлява той и неговото предназначение, ще бъде разгледано в поредния ни полезен материал. Ще научим още симптомите на неговата повреда и как се сменя.

 

 

ЗА КАКВО СЛУЖИ

Както знаем, съединителя представлява механизъм, позволяващ отделянето и свързването на трансмисията с въртящия момент на двигателя, позволявайки превключването на отделните предавки, без изгасване на превозното средство. Този механизъм се състои от притискателен и феродов диск. За да сработи системата, при натискане на педала на съединителя, първият диск притиска втория към маховика на двигателя, където всъщност се дава началото на предаване на въртящия момент.

Феродовият диск се намира върху специален вал, управляван от опорния лагер (наричан още аксиален), който всъщност позволява предаването на движението при натискане и отпускане на съответния педал от страна на водача.

 

СИМПТОМИ

Индикациите за износен аксиален лагер се появяват след определен период на употреба. Точна измерителна единица е трудно да се даде, защото износването е пряко свързано с начина на шофиране на водача. Но при появата на неприятни звуци, след натискане на съответния педал е сигнал за износен аксиален лагер. Ако подобна индикация бъде пренебрегната, рискувате да се повреди целия съединител и да не можете да превключвате предавките и съответно да задвижите превозното средство.

Ако обаче, този звук се усилва главно в студения сезон, тогава най-вероятно няма причина за безпокойство, тъй като частта е изработена от здрава и плътна  стомана, която има малък коефициент на линейно разширение.

 

СМЯНА

При смяната, следвайте следната последователно:

  1. Отстраняване на скоростната кутия.

  2. Отстраняване на лагера на съединителя от съответната втулка.

  3. Натискане на пружинния държач и неговото отстраняване.

  4. Изваждане на повредения детайл.

 

Важно е, преди да поставите новата част, да проверите дали тя се движи свободно, без запъвания и дали няма полепени по него някакви замърсители и частици, които да пречат на свободното му въртене. Монтажът се осъществява в обратния ред на разглобяването.

 

Ако описаните по-горе симптоми се забелязват и при Вашия автомобил, то заповядайте в онлайн магазина T-Auto. Тук Ви очаква разширена гама от резервни части за коли на отлични цени и с професионално клиентско обслужване. Всички авточасти при нас са с дългогодишна гаранция, сигурен произход и с високо качество на изработката. Възползвайте се и Вие!

Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре