Кола на газ и бензин - съвети

Много шофьори днес масово карат на газ, с цел намаляване на разхода и пестене на пари. Колко обаче харчи един автомобил с подобно гориво и защо въпреки всичко се нуждаем и от бензин? Как става запалването на двигателя и с какви проблеми можем да се сблъскаме? Нека видим!

Колко газ харчи колата

Разходът на гориво е много важен фактор за всеки шофьор на автомобил и икономическата страна е определяща дали да караме на газ или бензин. Това изключително много зависи от мощността и вида на двигателя, но в същото време има и друга обща зависимост, която трябва да имаме предвид. Например, съотношението цена разход на газ на 100 км пробег с кола е с около 10%-15% по-висок от този на бензин, но пък с оглед на 50% по-ниската цена на пропан бутановата смес, икономическата изгода е очевидна.

Разбира се, разхода е променлива величина, която зависи от много показатели: 

 

  • тегло и мощност на превозното средство;

  • равнината на терена, по който се движим;

  • в градски условия ли пътувате или на дълъг път и т.н.

Как се пали кола на газ

За да се експлоатира правилно газовата уредба и самия автомобил си има специален алгоритъм на палене, особено ако това се случва през зимата. Експертите в подобен случай съветват началното стартиране на двигателя да стане на бензин и изчакване на загряването му до работна температура. Съвременните газови инсталации са оборудвани с подходящата електроника, която извършва тази операция автоматично и Вие не е нужно да правите нищо.

Защо понякога трябва да ползваме бензин

Задължителното му наличие в резервоара още е необходимо при свършването на пропан-бутана в бутилката. В подобен случай инсталацията автоматично ще извърши превключването и ще продължи да се движи без придърпване. Това е така, защото се запазва нивото на налягането в горивната система при смяната на вида на горивата и липсата на въздух. От друга страна, когато колата се движи на бензин, двигателя има повече мощност, което е от значение ако Ви е нужна такава: например при дърпане на друго превозно средство и т.н.

Какво трябва да правим ако има проблеми с газ

Въпреки, че съвременните технологии в областта на газовите уредби доста са напреднали, вероятностите от появата на проблеми не са изчезнали. В този материал не можем да обхванем всички, но ще засегнем най-честите. Ако не можете да запалите или колата гасне внезапно на празен ход, това може да е заради липсата на вакуум или недостатъчно въздух в горивната система, поради повредена въздушна клапа. Изключително важно е и периодичното обслужване на системата, което експертите съветват да се извършва на всеки 10 000 км.

Може да харесате още

Блог Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре