3те марки автомобили, които замърсяват околната среда най-много

Списъкът е съставен от специалистите на екологичната организация Greenpeace. На първо място, за изненада на „зелените“, се оказаха автомобилите на Volkswagen. Германците, известни с безупречната си репутация, изпращат във въздуха 582 мегатона въглероден диоксид. Това е повече от емисиите на целия транспорт в Австралия.

 

Второто място е за колите на трансконтиненталния холдинг Renault-Nissan. Показателят им за замърсяване е 577 мегатона годишно. Третото място на антирейтингът се заема от Toyota. Обемът на вредните емисии от японските автомобили достига 562 мегатона годишно.

 

От Грийнпийс също отразиха силното влияние на автомобилите върху влошаването на околната среда. Според техните данни 9% от всички парникови газове се образуват от отработените газове. Мащабът на екологичната катастрофа е достигнал огромни размери, което означава, че бъдещето почива на алтернативните горива и екологичния транспорт, уверяват “зелените”.

 

Как да намалим изгорелите газове от автомобилите?

Към днешна дата съществуват няколко вариант за намаляване, пречистване и опазване на чистия въздух, но не и за пълното елиминиране на отделяните в околната среда изгорели газове от автомобилите. Редно е всички да се замислим над спазването на по-долните препоръки за да можем с общи усилия да се погрижим за опазването на околната среда.

  1. правилно регулиране на горивната система - когато изгарянето на въздушно-горивната смес в цилиндрите на двигателя е правилна, отделяните в околната среда вредни вещества ще са значително по-малко;

  2. употреба на катализатор - наподобява пчелна пита и се намира в изпускателната система на автомобила. Предназначението му е да неутрализира изгорелите газове за опазване и значително намаляване на отделяните във въздуха вредни емисии;

  3. редовна поддръжка на изпускателната система - поради високата температура, понякога тръбите на изпускателната система прогарят и се получават дупки, които позволяват изтичане на по-голяма токсичност във въздуха, което не спомага за опазване и пречистване на околната среда;

  4. замърсеният въздушен филтър или повредените свещи в запалителната система - всяко от тях пряко или косвено води до нарушение в правилното изгаряне на горивото и съответно до отделяне в околната среда на повишени нива на изгорели газове. Сменяйте свещите си на поне 60 000 км.

 

Подменяйте редовно посочените по-горе аксесоари и части на колата си и със сигурност ще допринесете макар и малко за опазването и пречистването на въздуха. Така ако всички започнат да го правят, ефектът със сигурност ще е осезаем и забележим.

 

Може да харесате още

Блог Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре