Какви са последиците от ненавременна смяна на маслен филтър

Масленият филтър представлява средството, задържащо фините метални и други частици от преминаващото през него смазочно масло. Какво обаче би се случило ако се забавим със смяната на този елемент и се запуши до степен, в която вече не е ефективен? Какви ще са последиците за двигателя и как да разпознаем кога е настъпил този момент? На тези важни въпроси ще дадем отговори днес.

 

Видове маслени филтри:

В процеса на триене между два или повече метални елемента в даден механизъм, винаги се отделят фини метални частици, постъпващи в смазочната течност. Те обаче трябва да се филтрират и за целта се използват следните два вида:

  • филтри с прегради - съставен е от преграда, притежаваща фина пореста структура, пропускаща само течния елемент, задържайки в себе си всички постъпващи с него твърди частици;

  • механични - принципът на действие е механичен и е базиран на гравитационните или центробежни сили, благодарение на които се изхвърлят замърсяванията.

 

Кога се сменя масления филтър

След известно време на работа, във филтърния елемент се събира толкова голямо количество замърсявания, че той се запушва и става неефективен в пречистването. Как обаче да разберем, че моментът е настъпил? Експертите съветват, смяна на масления филтър задължително да се извършва със смяната на маслото (приблизително на всеки 15 000 - 30 000 хил километра). Какво обаче би станало, ако продължим да караме със замърсения пречиствател и какви са симптомите?

 

Опасности:

  • повишен разход на гориво - когато няма достатъчна смазочна дейност, механизмът на двигателя се затормозява, започва да загрява и се повишава и разхода на гориво;

  • загуба на мощност - когато замърсеността е достатъчно голяма, смазочната течност губи характеристиките си и движещите се елементи се затрудняват в работата си, с което намалява и мощността на колата;

  • повреда на други авточасти - отново, когато липсва подходяща смазочност, отделните движещи се части започват да се износват по-бързо и в крайна двигателя ще се повреди.

 

Избор на подходящ маслен филтър

И в края на нашия материал вече вероятно си задавате логичния въпрос - как да избера подходящия филтриращ елемент? Избраната част трябва задължително да има пропускащ клапан, който намалява налягането на смазката. Добър вариант също е да проверите в документацията на автомобила, препоръките на производителя относно подходящия за Вашият модел маслен пречиствател.

За да си спестите описаните в този материал последици за колата и скъпи ремонти, препоръчваме Ви да не правите компромиси с качеството на тази авточаст и да заложите на марковите доказали се стоки. При нас в онлайн магазина на t-auto.bg предлагаме само маркови и качествени авточасти на неустоими цени, така че влезте дори още сега и се уверете сами.

Може да харесате още

Блог Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре