Защо колата не пали през зимата?

В студения сезон всички неизправности в автомобила започват да се проявяват. Всички шофьори знаят известната поговорка - „където е тънко, там се счупи“. Тук става дума за зимната експлоатация на автомобила. Достатъчно е да забравите за своевременното техническо обслужване или да пропуснете процеса по подготовката на автомобила за зимата и експлоатацията на колата ще стане просто невъзможна. Ако автомобилът ви не пали през зимата, проблемите могат да бъдат доста.

 

 

Минусовите температури - не са най-доброто време за пътуване с колата, но не можем и да я държим в гаража през цялата зима, за да съхраним нейните експлоатационни характеристики. Да, и подобен продължителен престой също няма да доведе до нищо добро. Затова трябва да се научим как правилно да експлоатираме автомобила в студения сезон.

 

Да подготвим колата за зимата - основни принципи при зимното пътуване

Говорейки непосредствено за функцията на двигателя, най-важният процес при подготовката за зимата е осигуряването на подходящото масло и горивни филтри за работата на силовия агрегат. Също така трябва да проверите работата на системата за подаване на гориво и ако е необходимо, да почистите дюзите на инжекциона или дизеловия двигател. Това ще спомогне за правилното впръскване на горивото и получаване на нормално запалване на силовия агрегат.

 

Маслото в двигателя и скоростната кутия трябва да бъде или универсално (за средната климатична зона), или специално зимно. Последният вариант не увеличава индекса на вискозитета дори при температури под 40 градуса. Също така, когато подготвяте колата си за зимата, не забравяйте за следните моменти:

  • Подмяна на филтрите в автомобила, включително и салонния филтър и въздушния елемент;

  • Осигуряване на нормална работа на чистачките с добавянето на мека гума;

  • При необходимост, монтирайте предпусково подгряване (особено важи за дизеловия двигател);

  • Нормално функциониране на системата за промиване на предното стъкло;

  • Подмяна на гумите с подходящите сезонни и температурни характеристики.

 

При подготовката на автомобила за зимата е необходимо да вземете предвид климатичните условия при употреба. Ако живеете в южната част на страната, тогава използването на автомобила ще бъде много по-лесно, тъй като температурата дори през нощта рядко пада под -15 градуса. Ако трябва да пътувате до суровите условия на северната част, всички подготвителни работи трябва да се извършат предварително.

Помислете за безопасната работа на автомобила при всякакви условия. В крайна сметка това е най-важният критерий за експлоатация на автомобила. Не забравяйте да направите всички смени, които ще ви помогнат да управлявате и използвате автомобила си при всякакви снеговалежи, да го държите на пътя и безпроблемно да можете да отидете дори и на местата със силни студове.

 

Причините за трудното палене на двигателя в студа

Може да бъде доста трудно да запалите силовия агрегат, когато температурата премине под -15 градуса по Целзий. В този случай маслото започва да променя физическите си показатели, става по-вискозно, което затруднява движението на буталата на етапа на запалване на двигателя. Инжекциона и дюзите в двигателя също замръзват и нормалното впръскване на горивото се усложнява.

 

При такива условия е необходимо възможно най-внимателно да шофирате колата, защото няколко неуспешни опита могат просто да напълнят свещите и да не успеете изобщо да стартирате силовия агрегат нормално. Най-важните моменти, които възпрепятстват правилното пускане на силовия агрегат в студеното време, са следните:

  • Замръзване на горивото по магистралите и непосредствено дюзите в дизела;

  • Запушване на инжекциона поради наличие на твърди частици - често се случва при нискокачественото гориво;

  • Твърде замръзнало масло в двигателя, което не позволява нормалната работа на силовия агрегат;

  • Изтощен акумулатор, който не може да завърти двигателя;

  • Твърде дълъг престой на колата в условия на ниски температури.

 

Трудно е да се избегнат всички тези сложни ситуации, но има специални средства, които да ви помогнат да направите това. За дизеловите двигатели предварителното подгряване ще бъде решение на всички проблеми. Желателно е устройството да работи не само на двигателя, но и в салона. Винаги трябва също така да следите качеството на горивото, което зареждате в автомобила, чийто двигател е с инжекцион.

Маслото трябва да се подбира според сезона, за да не се втвърдява и да не става прекомерно вискозно. При наличието на такива проблеми можете просто да затоплите картера с нагревател, като го поставите под колата. Акумулатора трябва да е добре зареден преди пристигането на зимата и ако е необходимо, купете нов за подмяна.

 

Как да запалите колата в студеното време?

За да не срещате проблеми, които почти всички автопритежатели изпитват в студения сезон, просто следвайте правилата за стартиране на двигателя през зимата. Като начало не се препоръчва при силен студ да държите колата на улицата. Дори и да нямате собствен гараж, намерете закрит паркинг, който ще осигури подходящите условия за съхранение на автомобила. Това ще ви спести всякакви проблеми със запалването на двигателя. Също така е редно да спазвате и  следната последователност при стартиране на двигателя в студения сезон:

  • Дайте на контакт и оставете бордовия компютър да разчете информацията за няколко секунди;

  • Натиснете съединителя, за да откачите трансмисията от силовия агрегат;

  • Изпълнете първото завъртане на двигателя - не повече от три до четири секунди;

  • Ако колата не стартира, изчакайте около минута и опитайте отново;

  • Ако липсва старт и при втория път, е необходимо да се отстранят възможните проблеми;

  • Ако има проблем с акумулатора, можете да опитате да „запалите“ от друга кола.

 

Съединителят трябва да бъде натиснат, за да не се тормози акумулатора, тъй като маслото в скоростната кутия също е много гъсто при минусовите температури и стартера се затруднява, когато едновременно трябва да завърти и двигателя. Ако вторият път при опита за стартиране се провали, опитайте да подгреете картера и да подсушите свещите. Направете почивка между опитите за стартиране на двигателя поне за около минута, в противен случай просто ще напълните свещите с бензин и няма да можете да запалите двигателя.

 

Да обобщим

Зимната експлоатация на автомобила е доста сложен процес. Трябва да имате цялата информация за подготовката на автомобила за зимата, за да не срещнете описаните проблеми. Просто следвайте препоръките на експертите, за да не срещате трудности при опита за стартиране на двигателя през зимата. Колкото по-добре се подготвите, толкова по-малко проблеми ще имате при експлоатацията на автомобила.

Обърнете специално внимание на такива подробности по време на зимната подготовка, като моторното масло, акумулатора и изправността на цялата горивна система. Често тези три възли са основните причинители на проблеми при опитите за стартиране на двигателя през зимата.

Може да харесате още

Блог Меню 0 лв.
Нагоре