Чистачки

Започнете с избор на автомобил

1
2
3
 
 
 

Всички марки с авточасти от категория Чистачки.

Категория чистачки е налична само за следните марки
Чистачки за Buick
Чистачки за Cupra
Чистачки за Ford usa
Чистачки за Great wall
Чистачки за Hummer
Чистачки за Lincoln
Чистачки за Maserati
Чистачки за Mg
Чистачки за Pontiac
Чистачки за Tesla
Чистачки за Vauxhall

Какво са чистачки за автомобил и за какво служат?

Чистачките за автомобил са устройства, които са прикрепени към предното или задното стъкло на автомобила и служат за почистване на стъклото от вода, сняг, мръсотия и други замърсявания, които могат да намалят видимостта на шофьора по време на шофиране.

Чистачките за автомобил се състоят от две основни части - механизъм за движение на чистача и самия чистач. Механизмът за движение на чистача включва мотор, което задвижва движещата се част на чистача, наречена "рамо", която е свързана с "лост", който се движи напред и назад по стъклото. Чистачът е изработен от гъвкав материал, като гума или силикон, който е специално проектиран да бъде ефективен при почистване на стъклото.

Чистачките за автомобил са изключително важни за безопасността на шофьора и пътниците, тъй като те осигуряват ясна видимост по време на лоши атмосферни условия. В случай на лошо функциониране, чистачките могат да увеличат риска от аварии, като намаляват вида на шофьора и усложняват маневрите на пътя.

Правилната работа на чистачките за автомобил изисква редовна поддръжка и замяна на износените или повредени чистачи. Чистачките трябва да бъдат подменяни, когато гумата им е износена или когато се появят дефекти, като напуквания или изкривявания. Преди зимния сезон е добре да се проверят и заменят чистачките, ако е необходимо, за да се гарантира, че ще бъдете подготвени за по-трудни атмосферни условия.

Чистачки за кола на топ цена от t-auto.bg

Вашите автомобилни чистачки са важен компонент на всеки автомобил, който осигурява добра видимост по време на шофиране. Те гарантират, че водачът може да вижда дори при лоши метеорологични условия като дъжд и сняг. Основното предназначение на чистачките на автомобила е да почистват предното или задното стъкло от замърсявания, вода и сняг, като по този начин гарантират оптимална видимост за водача. Правилното функциониране на вашите чистачки за кола е от решаващо значение за пътната безопасност.

Една-единствена счупена чистачка намалява видимостта на водача, което я превръща във вероятен фактор за автомобилна катастрофа. Това е причината, поради която чистачките за кола се използват във всички транспортни средства, като автомобили, автобуси, камиони, самолети, влакове и кораби.

Захващане и режими на работа на чистачките за автомобил

Положението на захващането може да бъде различно - може да бъде поставено на рамката в близост до капака на автомобила и долната част на прозореца или да бъде прикрепено към покрива, започвайки от горния край на прозореца.  Някои предни стъкла имат една-единствена чистачка за автомобил, която избърсва цялото предно стъкло, докато други имат две чистачки, които функционират едновременно.

Режимите на работа са с еднократно действие, с непрекъснато действие и с предварително определено време на работа.  Автомобилите могат да бъдат оборудвани и с чистачки за предно стъкло - задължителни, задни чистачки и такива за фарове.  Що се отнася до екологичните условия на използване, има разграничение между механизми за зимни, спойлери и всесезонни.

  • Чистачките, произведени специално за зимата, са предназначени за работа при студен климат, сняг и други заледени условия. Металната част е покрита с гума, за да се предотврати замръзването ѝ. Четките са съставени от гумена смес, която е ефективна при почистване дори при температури до -400°C. Тези чистачки за коли са невероятно издръжливи и могат да издържат на непрекъснато натоварване.
  • За тези, които обичат да шофират с по-висока скорост, се предлагат чистачки със спойлер. Тези чистачки се предлагат с прикрепени към тях спойлери, които предпазват предното стъкло от силата на вятъра и разпределят натиска на чистачките равномерно по цялото стъкло.

Съвременните чистачки за кола за предно стъкло могат да се разделят на две категории: шарнирни и безшарнирни.

  • Моделите шарнирни чистачки обикновено се състоят от метална рамка, щифт и кука. Системите с лостове и шарнирни съединения се използват, за да се гарантира, че перата на чистачките са здраво притиснати към стъклото, като повече съединения осигуряват по-добро прилягане. Съвременните панти обикновено се изработват от пластмаса поради способността ѝ да не замръзва при ниски температури, което я прави по-подходяща за употреба през лятото, но не и през зимата, тъй като пластмасата ще замръзне.
  • Безшарнирните чистачките се състоят само от гумени подложки и две закрепващи пластини с компресионни пружини отстрани и понякога в центъра. Равномерната дължина на тази структура води до по-добри аеродинамични характеристики. Това спомага за равномерното износване на перата и за по-добрата чистота на стъклото. Най-висококачествените от тези пера са изработени от гума с тефлоново покритие, което позволява плавно и последователно почистване. Остриетата, изработени от друг материал, няма да издържат дълго.

Как функционират вашите чистачки за кола?

Системата за измиване на предното стъкло включва пръскалки за чистачки и чистачки, които премахват замърсяванията. Те се състоят от: електрически двигател или моторче за чистачките, лостов механизъм, лостче за чистачките, реле на чистачките, пера и рамена на чистачките, корпус и монтажен блок.

Производителите усъвършенстват системите за стъкломиене с различни изобретения, като пера с нагревателен компонент, сензор за чистачки, който ги активира при най-малкото замърсяване и т.н. Дизайнът на чистачките се усъвършенства и се използват качествени материали, като например естествен каучук, графит и силикон. Допълнително се подобрява профилът на гумата.

Повреди по системата за стъкломиене

Перата на чистачките са най-важният компонент от системата за стъкломиене и затова трябва да се проверяват често. Вашите чистачки за кола постоянно са изложени на въздействието на вода и мръсотия, поради което се износват бързо. Топлината, студът и валежите оказват отрицателно въздействие върху работата на перата.

Ако чистачките само преместват замърсяванията по стъклото, вместо да ги премахват, това може да се дължи на едно от следните неща: гуменият ръб на острието се е деформирал поради твърде много контакт, рамото има механичен проблем или пружинният блок е втвърден и трябва да се разглоби и изсуши.

Ако по стъклото останат ивици след използване на чистачката за кола, това може да е признак за някое от следните неща: стъклото може да е силно замърсено с восък, катран, пясък и т.н. и да се нуждае от по-силен почистващ препарат; гумената част на перото може да е станала твърда поради възрастта и да се нуждае от подмяна; течността за чистачки може да не е подходяща за настоящия сезон; треакторията и ъгълът на рамената на чистачките може да са се променили и трябва да се проверят; или гумената част на перото може просто да е замърсена и да се почисти.

Когато чистачките функционират, се чува стържещ звук, който е признак за събиране на прах по стъклото и трябва да се почисти. Освен това перата на чистачките може да са повредени или гуменият елемент да е остарял, поради което те трябва да бъдат подменени. Освен това перото може да е повредено и следователно трябва да се коригира. Освен това ъгълът на рамото на чистачката може да е неправилен и трябва да се регулира. Възможно е също така характеристиките на лоста да са били променени, което ще наложи смяна на рамената на чистачките.

Също така, когато чистачките не се движат правилно в двете посоки, например дясната чистачка за кола работи добре, но лявата се изплъзва, причината е огънато рамо на чистачката. За да се отстрани този проблем, рамото трябва да се премести така, че гумената лента на чистачката да не е перпендикулярна на равнината на предното стъкло. Освен това, ако в работната зона на чистачките се събират водни капчици, това може да е резултат от масла и автокозметика, които са останали върху стъклото. Тогава стъклото трябва да се почисти с обезмаслител.

Профилактика на чистачки за коли

За да сте сигурни, че перата на чистачките ви ще ви служат дълго време, трябва да ги почиствате често и да ги проверявате редовно. Ако чистачките са работили продължително време в дъждовно време, най-добре е да ги свалите и да ги оставите да изсъхнат на въздух, за да може цялата система да изсъхне. Ако предното стъкло е много мръсно, трябва да го почистите на ръка.

Използването на чистачките по време на шофиране трябва да се прави само в случай на спешност. През зимния сезон не забравяйте да използвате зимни чистачки, които могат да се справят по-добре със снега и леда. Освен това е важно да се използва зимна течност за чистачки през зимата и лятна течност през лятото, за да се избегнат проблеми като замръзване на течността или спукване на контейнера с течност за чистачки и тръбите.

Как да изберем правилните чистачки за кола?

От първостепенна важност е да проверим захващането на старите чистачки за кола. Преди да закупите чистачки, трябва да измерите дължината на старите или да изберете кола си от каталога, за да сте сигурни, че взимате правилния размер чистачки за вашия автомобил. Чистачки с изгодна цена на водещи призводители като Bosch, Valeo, Denso, Champion, SWF ще откриете в нашия каталог. Ако имате нужда от помощ при избора не се колебайте да ни се обадите.

Чистачки за кола цена

Цената на чистачки за кола може да варира в зависимост от марката, модела и размера на автомобила. Също така, цените на чистачки могат да варират в зависимост от качеството и марката на самите чистачки. Обикновено цената на чифта чистачки за автомобил варира между 20 и 50 лева за стандартни размери и марки. Висококачествените чистачки могат да бъдат по-скъпи, като цените за тях могат да надхвърлят 100 лева за чифт. Въпреки това, е важно да не се компрометира с качеството на чистачките, тъй като те са от голямо значение за безопасността на шофьора и пътниците.

Откъде да купите чистачки за кола?

Чистачки за кола могат да бъдат закупени от магазини за авточасти, онлайн магазини за авточасти или от специализирани сервизи за автомобили. В магазините за авточасти или специализираните сервизи за автомобили често ще има наличност на чистачки за различни марки и модели автомобили, както и квалифицирани специалисти, които могат да помогнат при избора и монтажа на правилните чистачки.

Онлайн магазините за авточасти също могат да предложат голямо разнообразие от чистачки за автомобили на достъпни цени. При избора на онлайн магазин е важно да се провери неговата репутация и да се уверите, че магазина е доверен и предлага качествени продукти.

Преди да закупите нови чистачки за автомобила си, е важно да се уверите, че избирате правилните размери за вашата кола. Размерът на чистачките може да бъде намерен в ръководството на автомобила или онлайн. Трябва да се вземе предвид и марката и модела на автомобила, за да се гарантира, че чистачките ще са съвместими и ще функционират правилно.

Спестяваш 2 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Меню 0 лв.
Нагоре