Полуоска

Започнете с избор на автомобил

1
2
3
 
 
 

Всички категории с авточасти и други.

За да е възможно предаването на въртящия момент към колелата на моторното превозно средство се използва полуоската. Какво е нейното предназначение и симптомите й за смяна, ще бъдат разгледани по-долу.

 

РОЛЯ НА ПОЛУОСКАТА В КОЛЕСНОТО ЗАДВИЖВАНЕ

Накратко, предава въртенето от двигателя към задвижващите превозното средство колела, а самият компонент представлява отделен вал. Той също осигурява плавното движение на окачването при минимални вибрации. Основното предназначение е поемането на силата на тежестта, падаща върху колелата при спиране. Върху нея се пада и натоварването при моменти на огъване и занасяне.

 

В конструкцията си, полуоската притежава два шарнира, осигуряващи равномерното предаване на натоварването във всяко положение на окачването. Това значително намалява вибрациите в кормилната уредба и не допуска резки движения на машината. Тоест, ако този компонент се счупи, то превозното средство частично или напълно може да се окаже неуправляемо.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ Е ЗА СМЯНА

Тъй като натискът върху този вал е доста голям, особено ако шофирате в офроут условия, поради преминаването през остри завои с висока скорост, настава време за подмяна. Голямо претоварване се наблюдава при:

  • огъване, предизвикано под въздействието на силите на гравитацията;

  • огъване, проявяващо се при рязко ускорение или забавяне на движението;

  • странично въздействие, причинено от занасянето на автомобила;

  • натоварване при въздействие от страна на силни ветрове.

 

Какви обаче са признаците, сигнализиращи, че моментът за смяна е настъпил? Например, пробуксуването на гумите при превключване на предавките или невъзможността за подобно действие. Друг признак е наличието на теч на трансмисионно масло или поява на необичаен шум в областта на задвижващата част на колата. Доста срещан симптом е и генерирането на вибрации, идващи от пода на купето или излизане на колата от насочената траектория.

 

Разбира се, изброените индикации може да се дължат и на други неизправности, но по-конкретни причини се появяват след преминаване през диагностика.

 

Защо да купите онлайн от t-Auto?

Защото, поради работата ни с множество предварително проверени доставчици, ние поддържаме голямо разнообразие на модели и разновидности. Също гарантираме високото качество на всеки от компонентите, предлагани при нас, а цените ни са значително достъпни. При необходимост от помощ, съдействие и професионална консултация, нашите екипи са на Ваше разположение, така че възползвайте се от тях. Очакваме Ви!

Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре