Накладки

Започнете с избор на автомобил

1
2
3
 
 
 

Всички марки с авточасти от категория Накладки.

Категория накладки е налична само за следните марки
Накладки за Buick
Накладки за Cupra
Накладки за Ford usa
Накладки за Great wall
Накладки за Hummer
Накладки за Lincoln
Накладки за Maserati
Накладки за Mg
Накладки за Pontiac
Накладки за Tesla
Накладки за Vauxhall

Предни накладки и задни накладки – основен елемент от спирачната система

Дисковите съдържат по две спирачни накладки (nakladki), което прави общо по четири накладки за предната и задната спирачна система. Тези спирачни накладки са изработени от метални блокчета, върху които е поставен слой спирачен материал, предизвикващ триене. Когато спирачките са задействани, тези накладки се притискат към спирачния диск, което води до сила на триене, която спира или забавя движението на диска. Продължителността на живота на спирачните накладки е обратно пропорционална на броя и интензивността на спирачните операции.

Видове спирачни накладки:

 • Според позицията на монтаж в автомобила – предни накладки (predni nakladki) и задни накладки (zadni nakladki)
 • Според типа на спирачната система – дискови накладки и барабанни със спирачни челюсти
 • Според спирачни материал – керамични накладки, накладки с ниско съдържание на метал, накладки с високо съдържание на метал

Сместа от фрикционни материали се състои от керамика, синтетичен каучук, уникални смоли, метални частици, органични и минерални влакна, както и пълнители и модификатори. Тя се подлага на интензивни условия по време на спиране, когато скоростта и предизвиканото триене предизвикват повишаване на температурата на накладките до стотици градуси по Целзий. Той не само трябва да издържа на тези високи температури, но и да остане непокътнат и да не се разрушава, затова комбинацията от компоненти в материала на накладките е сложна и се различава при различните производители.

Причини за износване на накладки:

Има както обективни, така и субективни елементи, които влияят върху степента на износване на спирачните накладки. От обективна страна, фактори като прегряване, вода, масло и други агресивни течности като антифриз и спирачна течност могат да предизвикат повреда. Субективните елементи включват условията на експлоатация, като например шофиране в градски условия или по стръмни пътища, както и начина на шофиране на водача. Освен това дълготрайността на накладките зависи и от производителя, материала, използван за направата им, дебелината на материала и поддръжката на цялата спирачна система. Предните накладки се износват повече от тези в задната част и поради това изискват по-честа смяна.

Кога да смените вашите накладки?

 • При достигане на минималната дебелина на спирачните накладки
 • При попадане на смазочни течности по повърхността на накладките
 • При неравномерно износване на спирачните накладки
 • При сигнал от датчика за износване на накладките
 • При занасяне на автомобила при спиране, което означава, че има неравномерно износване
 • При увеличен спирачен път

Какви са причините за свирене на накладките?

Понякога след смяна на накладки се получава специфично свирене. Причините за дразнещия звук може да са няколко:

 • Нискокачествени спирачни накладки
 • Неправилен монтаж
 • Прегряване на накладките (опичане) – тук се препоръчва да се избягва рязкото спиране на автомобила непосредствено след смяна на накладките

Също така, причината за свирене на накладките може да бъдат и вибрации при спиране. Тези вибрации се елиминират по различен начин от всеки производител посредством поставяне на антивибрационни пластини, подложки, както и нанасяне на смазочен материал, който издържа на високи температури.

Смяна на предни накладки:

Препоръчително е да смените накладките в сервиз, който е оборудван с подходящи инструменти и разполага със специалист. Възможно е да го направите и сами, въпреки че е малко по-трудно. По-голямата част от съвременните леки автомобили имат дискови накладки на предните колела. За да се подменят предните накладки, трябва да се предприемат следните стъпки:

 • Паркирайте автомобила на равен терен и спрете двигателя, след което задействайте ръчната спирачка, подпрете задните гуми и оставете автомобила да изстине.
 • Отвийте болтовете на колелото, което се нуждае от нови накладки, и повдигнете колелото. Уверете се, че каросерията е добре подпряна със стойка или нещо подобно, когато колелото се повдига от земята.
 • Отвийте болтовете на джантата и свалете колелото. Като предпазна мярка завъртете волана и завъртете колелото, за да улесните достъпа до него и да се уверите, че с него се работи безопасно. Преместете спирачния маркуч, така че да не се повреди.
 • С помощта на иструмент извадете фиксиращите шайби на винтовете. Поставете отвертката между диска и спирачния прът от страната на спирачния цилиндър. Внимателно натиснете спирачната щанга, за да намалите напрежението върху спирачния цилиндър и да отдалечите леко накладките от диска. Това ще позволи свалянето на корпуса и лесното отстраняване на накладките.
 • Отвийте единия от болтовете на корпуса на спирачния апарат и напълно премахнете другия. Отвийте супорта от фиксиращите скоби и извадете накладките.
 • Може да е необходима малко сила, за да се извадят накладките. Те са защитени към плъзгача със закачалки на планки. Трябва да се внимава изключително много, за да не се повреди супортът или спирачната тръба.
 • Буталото на спирачния цилиндър трябва да се вкара изцяло обратно в спирачния цилиндър с помощта на отвертка, преди да се фиксират новите накладки. Това ще доведе до увеличаване на спирачната течност в супорта и при необходимост излишъкът трябва да се изпомпа с гумена помпа или спринцовка.
 • Сега е моментът да проверите спирачните маркучи - ако има счупвания, скованост и изкривена форма, те трябва да се подменят и на двете колела.
 • Новите накладки се фиксират и всички части се сглобяват в обратен ред.
 • Проверява се нивото на спирачната течност и се допълва, ако е необходимо.
 • Прегледът на спирачната система се извършва, когато всички ремонти по системата са извършени и оптимално на спирачен стенд, за да може да се оцени спирачното усилие върху всички колела. Освен това трябва да се направи пътна проверка в движение. При намаляване на скоростта автомобилът не трябва да се приплъзва в едната или другата посока, а да спира в посоката, в която се е движил.

Смяна на задни накладки:

Смяната на накладките на задните дискове не се различава от тази на предните, тъй като трябва да се извърши по същия начин. Ако обаче задните колела са с барабанни или спирачни апарати, процесът на подмяна е различен поради разликата в конструкцията.

При натискане на спирачния педал на автомобил с барабанни спирачки спирачният цилиндър, който има две бутала, се активира от спирачната течност, като притиска спирачните челюсти към барабана и предизвиква задействане на спирачките. Смяната на накладките на задните барабанни спирачки включва следното:

 • След паркиране на автомобила предните колела трябва да се закрепят, за да се предотврати всякакво движение напред.
 • След това автомобилът се включва на първа предавка, без да се задейства ръчната спирачка. Болтовете на колелата трябва да се разхлабят и с помощта на крик колелото се повдига във висящо положение.
 • След това се поставя стабилна подложка или стойка и болтовете на джантата се отвиват, за да може колелото да се спусне.
 • За да се демонтират накладките, първо трябва да се отдели спирачният барабан, който обикновено е закрепен към главината с два щифта. Развържете щифтовете и спирачния барабан.
 • Буталата на спирачните цилиндри се сглобяват чрез натискане на спирачните апарати. Това е важно, тъй като при подмяната на накладките спирачният барабан няма да може да се сглоби с разглобени бутала. При повторното монтиране на буталата на цилиндрите се наблюдава нивото на спирачната течност в цистерната и се изпомпва, ако има опасност от преливане.
 • Като използвате клещи, извадете двете пружини от накладките и извадете лоста на ръчната спирачка.
 • Поставете новите накладки и монтирайте всичко отново в обратен ред.
 • От съществено значение е да се проверява нивото на спирачната течност и функционирането на цялата спирачна система, включително и на ръчната спирачка.

От къде да купя качествени накладки?

Спирачната система е сред най-важните елементи на автомобила и ключов за безопасността при шофиране. Точно затова е нужно безкомпромисно обслужване на спирачките и правилен подбор на части и производител. При нас ще откриете спирачни накладки и спирачни дискове от всички водещи марки в областта. Качествени производители, на които може да се доверите са: Ate. Textar, Zimmermann, Ferodo, TRW, Hella Pagid, Brembo, Jurid и т.н. Ако имате нужда от консултация, не се колебайте да се свържете с нас.

Спестяваш 31 лв. Product

Спестяваш 14 лв. Product

Спестяваш 12 лв. Product

Спестяваш 34 лв. Product

Спестяваш 14 лв. Product

Спестяваш 23 лв. Product

Спестяваш 24 лв. Product

Спестяваш 13 лв. Product

Спестяваш 14 лв. Product

Спестяваш 26 лв. Product

Спестяваш 14 лв. Product

Спестяваш 118 лв. Product

Спестяваш 76 лв. Product

Спестяваш 25 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 14 лв. Product

Спестяваш 73 лв. Product

Спестяваш 14 лв. Product

Спестяваш 25 лв. Product

Спестяваш 23 лв. Product

Спестяваш 23 лв. Product

Спестяваш 13 лв. Product

Спестяваш 22 лв. Product

Спестяваш 15 лв. Product

Спестяваш 103 лв. Product

Спестяваш 11 лв. Product

Спестяваш 9 лв. Product

Спестяваш 10 лв. Product

Спестяваш 12 лв. Product

Спестяваш 11 лв. Product

Спестяваш 13 лв. Product

Спестяваш 14 лв. Product

Спестяваш 12 лв. Product

Спестяваш 10 лв. Product

Спестяваш 5 лв. Product

Спестяваш 13 лв. Product

Спестяваш 10 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 12 лв. Product

Спестяваш 12 лв. Product

Спестяваш 14 лв. Product

Спестяваш 13 лв. Product

Спестяваш 11 лв. Product

Спестяваш 15 лв. Product

Спестяваш 24 лв. Product

Спестяваш 35 лв. Product

Спестяваш 11 лв. Product

Спестяваш 10 лв. Product

Спестяваш 13 лв. Product

Спестяваш 11 лв. Product

Спестяваш 30 лв. Product

Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре