Кормилна рейка

Започнете с избор на автомобил

1
2
3
 
 
 

Всички марки с авточасти от категория Кормилна рейка.

Категория кормилна рейка е налична само за следните марки
Кормилна рейка за Ford usa
Кормилна рейка за Mg
Кормилна рейка за Vauxhall

Кормилна рейка: видове, функции и цена

Това е важна част от кормилната система на всяка кола, която осигурява точно и плавно управление на автомобила. Тя предава движението от кормилото на колелата, позволявайки на шофьора да контролира посоката на движение на автомобила. В тази статия ще разгледаме различните видове кормилни рейки, тяхната функция и цена.

Какво представлява кормилната рейка?

Тя представлява метална лента със зъби, която се свързва с кормилния механизъм и колелата на автомобила. Тя е ключов компонент на кормилната система и работи в съчетание с кормилния вал, тампоните, кормилните накрайници и други компоненти, за да предава силата от кормилото на предните колела на автомобила.

Различни видове кормилни рейки

Съществуват няколко основни видове кормилни рейки, които се използват в автомобилите:

 1. Механична кормилна рейка: Това е най-простата и традиционна форма на кормилна рейка, която се състои от метална лента със зъби, която работи съвместно с кормилния вал и кормилните накрайници. Тя е издръжлива, но може да бъде по-трудна за управление, особено при големи скорости или при шофиране в тесни пространства.
 2. Хидравлична кормилна рейка: Тя използва хидравлична помощ, за да улесни управлението на автомобила. Този вид кормилна рейка е свързан с хидравлична помпа, която предоставя сила за предаване на движението от кормилото до колелата. Хидравличната кормилна рейка осигурява по-леко управление и по-добра прецизност при шофиране.
 3. Електрохидравлична кормилна рейка: Тя е комбинация между електрическа и хидравлична кормилна система и използва електрическа помпа, която управлява хидравличната система, за да предостави асистиране на кормилото. Този вид кормилна рейка предлага по-голяма енергийна ефективност и по-голяма прецизност при управление.
 4. Електрическа кормилна рейка: Тя е най-съвременният вид кормилна система, която използва електрически мотор за предаване на сила от кормилото до колелата на автомобила. Този вид кормилна рейка предлага най-добра енергийна ефективност и прецизност при управление, като същевременно намалява тежестта и сложността на системата.

Функции

Кормилната рейка има няколко основни функции в автомобилната кормилна система:

 1. Предаване на сила от кормилото до колелата: Кормилната рейка е отговорна за предаването на силата от кормилото на автомобила до предните колела, позволявайки на шофьора да контролира посоката на движение на автомобила.
 2. Поддържане на стабилност и прецизност при управление: Кормилната рейка работи с други компоненти на кормилната система, за да осигури стабилност и прецизност при управление на автомобила.
 3. Амортизиране на удари и вибрации: Тя помага да се амортизират ударите и вибрациите, причинени от неравности по пътя, което осигурява по-гладко и комфортно шофиране.

Кормилна рейка цена

Цената на кормилната рейка зависи от видовете, материалите, използвани при производството, и марката на автомобилните части. Обикновено цените за кормилни рейки се движат в диапазона от 200 до 1,500 лева.

Ето някои фактори, които могат да повлияят на цената на кормилната рейка:

 1. Вид на кормилната рейка: Както споменахме по-рано, съществуват различни видове кормилни рейки - механична, хидравлична, електрохидравлична и електрическа. Обикновено електрическите кормилни рейки са по-скъпи, тъй като те предлагат по-добра енергийна ефективност и прецизност при управление.
 2. Материали: Качеството на материалите, използвани при производството на кормилната рейка, също влияе на цената. Рейки, изработени от висококачествени метали, обикновено са по-устойчиви на износване и корозия, което ги прави по-скъпи.
 3. Марка на автомобилните части: Цената на кормилната рейка може да варира в зависимост от марката на автомобилните части. Познати марки, които са доказали своето качество и надеждност, обикновено предлагат по-скъпи кормилни рейки.
 4. Съвместимост с автомобила: Някои кормилни рейки са проектирани специално за определени марки и модели автомобили, което може да повлияе на цената. Уверете се, че сте избрали кормилна рейка, която е съвместима с вашия автомобил, за да избегнете допълнителни разходи и проблеми.

Съвети при избор

Преди да купите кормилна рейка, имайте предвид следните съвети:

 1. Определете типа на авточастта, подходящ за вашия автомобил: Проверете спецификациите на вашия автомобил или консултирайте се с автомобилен механик, за да определите кой вид кормилна рейка е най-подходящ за вашия модел.
 2. Изберете марка с добра репутация: Избирайте кормилни рейки от утвърдени марки, които са известни с качеството и надеждността на своите продукти.
 3. Обръщайте внимание на гаранцията: Проверете дали кормилната рейка има гаранция и какви условия покрива, за да сте сигурни, че инвестицията ви е защитена.
 4. Разгледайте различни ценови опции: Сравнете цените на кормилни рейки от различни доставчици, за да намерите най-доброто съотношение между качество и цена.
 5. Консултирайте се с професионалист: Ако имате съмнения относно избора на кормилна рейка, консултирайте се с автомобилен механик или специалист в автомобилни части, който да ви помогне да вземете правилното решение.

Поддръжка и смяна на кормилната рейка

За да гарантирате добра работа на тази част от автомобила, е важно да я поддържате правилно и да я смените при нужда:

 1. Проверявайте редовно кормилната система за износване, корозия и течове.
 2. Използвайте подходящо масло или течност за кормилната система, специфицирано от производителя на вашия автомобил.
 3. При забелязани проблеми, като например трудно управление, неравномерно износване на гумите или странни шумове, консултирайте се с автомобилен механик и проверете дали е необходимо смяна или ремонт на кормилната рейка.
 4. Ако е необходимо да смените кормилната рейка, уверете се, че избирате подходяща част за вашия автомобил. Инсталирайте я според указанията на производителя или се консултирайте с професионално сервизно обслужване.
 5. Редовната поддръжка може да удължи живота на кормилната рейка и да предотврати скъпи ремонти или смяна на части.

Заключение

Кормилната рейка е важен компонент от кормилната система на автомобила, който осигурява точно и плавно управление. Разбирането на различните видове кормилни рейки и техните функции ще ви помогне да изберете подходящата за вашия автомобил.

Участвайте в поддръжката и проверката на кормилната система, за да гарантирате безпроблемната работа на автомобила. Цената на кормилната рейка може да варира, но е важно да се инвестира в качествен продукт, който ще осигури дълготрайна и надеждна работа на тази част от вашата кола.

Спестяваш 81 лв. Product

Спестяваш 92 лв. Product

Спестяваш 97 лв. Product

Спестяваш 112 лв. Product

Спестяваш 110 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product
TEDGUM

Окачване, кормилна кутия TEDGUM 00053809

В корпуса на трансмисията
Цена: 23 лв. 26 лв.

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 9 лв. Product

Спестяваш 11 лв. Product
TEDGUM

Окачване, кормилна кутия TEDGUM 00673122

Предна ос, Отзад
Цена: 62 лв. 73 лв.

Спестяваш 8 лв. Product

Спестяваш 8 лв. Product

Спестяваш 9 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 10 лв. Product

Product

Спестяваш 2 лв. Product

Product

Спестяваш 96 лв. Product

Спестяваш 1 лв. Product

Спестяваш 101 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product
MEYLE

Окачване, кормилна кутия MEYLE 014 033 0148

На предната ос отляво, На предната ос отдясно
Цена: 18 лв. 21 лв.

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 11 лв. Product
MEYLE

Окачване, кормилна кутия MEYLE 014 046 0027

На предната ос отляво, На предната ос отдясно
Цена: 57 лв. 68 лв.

Спестяваш 4 лв. Product
MEYLE

Окачване, кормилна кутия MEYLE 014 046 0035

На предната ос отдясно, На предната ос отляво
Цена: 30 лв. 34 лв.

Спестяваш 2 лв. Product
MEYLE

Окачване, кормилна кутия MEYLE 014 046 0036

На предната ос отляво, На предната ос отдясно
Цена: 11 лв. 13 лв.

Спестяваш 3 лв. Product
MEYLE

Окачване, кормилна кутия MEYLE 014 046 0037

На предната ос отляво, На предната ос отдясно
Цена: 19 лв. 22 лв.

Спестяваш 5 лв. Product

Спестяваш 3 лв. Product

Спестяваш 4 лв. Product

Спестяваш 80 лв. Product

Спестяваш 9 лв. Product

Спестяваш 9 лв. Product

Спестяваш 5 лв. Product

Спестяваш 11 лв. Product

Спестяваш 2 лв. Product
SWAG

Окачване, кормилна кутия SWAG 10 92 9540

От двете страни на предната ос
Цена: 14 лв. 16 лв.

Спестяваш 40 лв. Product

Product
MEYLE

Окачване, кормилна кутия MEYLE 100 419 0001

На предната ос отляво
Цена: 7 лв.

Product
MEYLE

Окачване, кормилна кутия MEYLE 100 419 0002

На предната ос отдясно
Цена: 7 лв.

Спестяваш 2 лв. Product
MEYLE

Окачване, кормилна кутия MEYLE 100 419 0004

Отвън, На предната ос отляво, На предната ос отдясно
Цена: 11 лв. 13 лв.

Меню 0 лв.
Нагоре