Дроселова клапа

Започнете с избор на автомобил

1
2
3
 
 
 

Всички категории с авточасти и други.

Вероятно новите водачи не знаят какво представлява дроселовата клапа и нейното предназначение. Ето защо, решихме да посветим цяла статия на нея, информирайки Ви още, как правилно да извършвате профилактика за по-голяма дълготрайност.

 

КАКВО Е ДРОСЕЛОВА КЛАПА?

Тя всъщност отговаря за правилното дозиране на подавания към цилиндрите на двигателя въздух, чрез който се сформира подходящата горивно-въздушна смес. Може да се намира в две положения, а именно в отворено или затворено, а всяко от тях зависи от наличния в горивната камера въздух. Когато той е необходим, тя се отваря, а когато не е нужен, се затваря.

 

Съществуват два вида, а именно механични и електронни. Първите се използват в по-старите и бюджетни вече автомобили, а принципът им на работа е механичен и много прост. Управлението се извършва чрез стоманен гъвкав тел, прикрепен към педала на газта. Вторите се срещат в съвременните коли, използващи по-прецизни компоненти за достигане на желания въртящ момент и по-икономичен разход. Тук гъвкавата тел на педала за газта липсва, а за правилното управление се грижи ел. системата на колата.

ЗА КАКВО СЛУЖИ?

Елементът се намира след въздушния филтър и преди всмукателния колектор, изпълнявайки ролята на въздушно-пропускателен клапан. Когато той се намира в отворено положение, съществува липса на налягане в смукателната система. При неговото затворено състояние, се наблюдава отрицателно налягане.

ПРОФИЛАКТИКА

Експерти всъщност са изчислили, че шофьорът при половин часово каране в градски условия, натиска педала на газта около 100 пъти. От това можем да заключим, че компонентът е ангажиран с немалко количество работа и съответно той бързо се замърсява и изисква профилактика. Симптомите  за неговата замърсеност изглеждат в следния вид:

  • оборотите на двигателя на празен ход са непостоянни;

  • проблеми при запалването както в студено, така и в топло състояние;

  • лек спад в мощността на колата;

  • повишен разход на гориво при обилно покриване на клапата с нагар.

 

В зависимост от вида (механичен или електронен), неизправността е възможно да се отстрани с почистване или чрез регулиране. В първия случай, това е съпроводено от цялостното разглобяване на частта, нейната визуална диагностика и почистване. Сглобяването се извършва в обратния ред на разглобяването.

 

При наличие на електронен вариант е необходимо да се прибегне към съответното специализирано оборудване в авто-сервиз и при нужда там да се извърши и ремонта. В доста случаи обаче, самата част не е повредена, а грешка дават някои от контролиращите я сензори.

 

Защо да изберете от t-Auto?

Защото избирайки нас, Вие залагате на качествените компоненти и достъпна цена. В продуктовата ни гама онлайн ще срещнете голямо разнообразие от разновидности и много голяма част от моделите на отделните авточасти. Също, нашите предложения са с гаранция и 14 дневен срок, позволяващ да върнете покупката си ако прецените, че тя не съответства на нуждите Ви. В случай на необходимост от допълнителна консултация, задължително се обърнете към операторите ни. Те със сигурност ще Ви съдействат. Очакваме Ви!

Меню 0 лв.
Бисквитки
Приемам
Нагоре